Procountorin uudet ominaisuudet versiossa 44.0

Procountorin versio 44.0 julkaistaan lauantaina 17.10.2020.
 

Yleistä

Lokakuun versiopäivityksessä julkaistaan mahdollisuus lähettää viranomaisilmoituksia uutta Verohallinnon ApitamoKPI-rajapintaa hyödyntäen. Kyseinen uusi lähetystapa otetaan käyttöön vuoden lopussa päättyvän Katso-palvelun tilalle.
 
Lomapalkanlaskentaan lisätään uusia toimintoja, kuten palkkalaskelmien lomatietojen korjaaminen erillisellä korjaustoiminnolla. Lisäksi liitteiden ja kuittien käsittelyyn julkaistaan parannuksia.
 
 1. Viranomaisilmoitusten lähettäminen
 2. Lomalaskenta
 3. Liitteiden ja kuittien käsittely

finago-tulppaani

 

VIRANOMAISILMOITUSTEN LÄHETTÄMINEN

 

ApitamoPKI-lähettäminen

Lokakuun versiopäivityksessä julkaistaan mahdollisuus lähettää veroilmoituksia uutta Verohallinnon ApitamoKPI-rajapintaa hyödyntäen. ApitamoPKI-lähetys tulee käyttöön ilmoituksille, jotka on aiemmin lähetetty Katso-rajapinnan kautta.
 
Veroilmoituksilla on loppuvuoden ajan saatavilla kaksi eri lähetystapaa. Lähetä-painikkeesta avautuu valikko, josta voi valita lähetykseen joko Katso-palvelun tai ApitamoPKI:n.
 
ilmoitus_laheta_painike
 
ApitamoPKI:n kautta lähetettäessä Procountor tarkistaa, löytyykö ympäristöstä aktiivinen tulorekisterivarmenne. 
 • Jos ympäristössä on ennestään tulorekisterivarmenne, jota on käytetty tulorekisteri-ilmoituksia lähettäessä, onnistuu ilmoitusten lähettäminen jatkossa myös Verohallintoon samalla varmenteella. Kannattaa kuitenkin huomioida, että varmenteen voimassaoloaika on kaksi vuotta ja varmenne tulee silloin tällöin uusia.
 • Jos tulorekisterivarmennetta ei vielä ole, tulee sellainen noutaa tulorekisterin asiointipalvelusta Suomi.fi-tunnistautumisen avulla.
Ilmoitusten tilat (Lähetetty, mitätöity jne.) ja vaiheet ovat samanlaiset kuin Katso-palveluun lähetetyillä ilmoituksilla. Kaikki ilmoitukset ovat nähtävillä samalla hakunäkymällä lähetystavasta riippumatta. Kun ilmoitus on lähetetty ApitamoPKI:n kautta, näytetään palauteviesti, joka kertoo onko ilmoitus lähetetty onnistuneesti tai mahdollisesti hylätty, jossa tapauksessa näytetään myös viranomaisen virheilmoitus. Virheilmoitus saapuu viranomaisen palvelusta, ja jos ilmoituksen syy on epäselvä, on syy selvitettävissä viranomaisen kanssa.
 
Katso-lähettäminen poistuu käytöstä vuoden loppuun mennessä, mutta on toistaiseksi saatavilla ApitamoPKI-lähettämisen rinnalla. Poikkeuksen muodostaa verokorttien suorasiirto, jossa Katso-tunnistautuminen ei tule enää olemaan mahdollista. 
 
Tilitoimistotyökalujen Katso-massalähetystä vastaava massalähetys ApitamoPKI:n kautta toteutetaan marraskuun versiopäivityksessä.
 
LISÄTIETOJA
Lisätietoja ilmoittamisen muutoksista ja varmenteista on saatavilla blogissamme ja ohjekirjassamme:
 

LOMALASKENTA

 

Korjaa lomia -toiminto palkkalaskelmilla

Lomalaskentaan on julkaistu uusi toiminnallisuus, jonka avulla voi korjata lomalaskentaan liittyviä tietoja suoraan palkkalaskelmalta käsin. Toiminnolla voidaan korjata, hyvittää, ilmoittaa perusteettomaksi eduksi tai ilmoittaa takaisinperintä seuraavien palkkalajien ja -tietojen kohdalla:
 • lomapalkka
 • lomaraha
 • lisävapaapäivät
 • lomakorvaus
Uudella korjaustoiminnolla tehdyt korjaukset vaikuttavat palkansaajan Vuosilomat-näkymän lukuihin, lomapalkkavelkavaraukseen, kirjanpitoon ja tulorekisterin raportteihin.

Korjaa lomia –painike löytyy palkkalaskelmalta Lomapalkka-painikkeen vierestä. Uusi painike on näkyvissä lomalaskennan ollessa käytössä palkansaajalla.
 
lomapalkat_korjaus_palkkalaskelma

Korjaa lomia –painike avaa uuden näkymän, jossa valitaan korjattava asia: Lomapalkka, Lomaraha tai Lisävapaapäivät, sekä korjaustyyppi: Perusteeton etu, Takaisinperintä tai Hyvitysrivi.

Korjattavan asian ja korjaustyypin valinnan jälkeen valitaan korjattava lomanmääräytymisvuosi ja täytetään Korjattavat lomapäivät –kenttään haluttu lukumäärä. Kuukausittainen työpäiväjakajalla laskentaperusteelle tulee lisäksi täyttää Korjattavat työpäivät –kenttä. Oikeus vapaaseen –laskentaperusteella täytetään vastaavasti Korjattava lomakorvaus –kenttä.
 
lomapalkat_korjaus_ikkuna

Korjattavissa oleva lukumäärä –kenttä näyttää korjattavissa olevien päivien lukumäärän ja Oikeus vapaaseen –laskentaperusteella korjattavissa olevan rahamäärän summan. Myös kesken-tilassa olevien tallennettujen palkkalaskelmien korjausrivit otetaan huomioon Korjattavissa oleva lukumäärä –kentän luvussa.

Painamalla Lisää laskelmalle –painiketta lomien korjausrivit lisätään palkkalaskelmalle.
 
Huomioithan, että samalla palkkalaskelmalla ei ole mahdollista käyttää sekä Lomapalkka- että Korjaa lomia –toimintoja.
 
Korjaustoimintoon liityvät uudet ohjeet päivitetään ohjekirjaan lauantain versiopäivitykseen mennessä.
 
 

Laskentaperuste "Kuukausittainen standardijakajalla": Lomapalkkaan vaikuttavien palkkalajien valinta

Eri lomalaskennan laskentaperusteille (Keskipäiväansio, Lomakeskituntiansio, Prosentti ja Oikeus vapaaseen) on ollut mahdollista määritellä lomapalkkaan vaikuttavat palkkalajit kohdassa Hallinta > Palkanlaskennan tiedot > Lomapalkkalaskennan asetukset (TES). Näkymällä määritellään työehtosopimuksia tallentamalla mitkä palkkalajit vaikuttavat loma-ansion kertymiseen ja mitkä ovat lomapalkan laskennassa käytettävät kertoimet. Palkansaajarekisterissä palkansaajan vuosilomatiedoissa määritellään mikä työehtosopimus on kullakin palkansaajalla käytössä.
 
lomapalkkalaskennan_asetukset
 
Lokakuun päivityksestä lähtien lomapalkkaan vaikuttavat palkkalajit voi määritellä myös käytettäessä laskentaperustetta "Kuukausittainen standardijakajalla".
 
Lue lisää ohjekirjastamme:
 

LIITTEIDEN JA KUITTIEN KÄSITTELY

Parannuksia liitteiden/kuittien käsittelyyn:
 • Kaikille tositenäkymille, joissa on liitepaneeli, on nyt vaihdettu uusi, paranneltu liitepaneeli, joka otettiin käyttöön alun perin myyntilaskuilla aiemmissa päivityksissä. Kyseinen uudistunut liitepaneeli sisältää kaikki samat toiminnot ja painikkeet kuin aiempi versio, mutta liitteiden käsittelyä on parannettu mm. sijoittamalla liitteiden esikatselu toimintopainikkeiden alle, jolloin esikatselulle on enemmän tilaa ja liitteet ovat helpommin luettavissa.
 • Minissä luodut kuitit järjestetään nyt päiväyksen mukaan. Aiemmin kuitit on järjestetty kuitin luomispäivän mukaan. Uutta järjestystä käytetään sekä Minissä että Procountorissa (selainversiossa).
 • Kun tositteelle on lisätty kuitteja liitepaneelissa Lisää tiedostoja > Lisää kuittihallinnasta -toiminnon kautta, hakutuloksissa on näkynyt kuitteja tyhjällä nimellä, jos kuiteille ei ollut määritelty ostopaikkaa. Jatkossa kyseiset kuitit näkyvät tekstillä "Nimetön kuitti". Kuitit, joilla on ostopaikka, näytetään entiseen tapaan niin, että nimenä on ostopaikka.

kululasku_liitteet